úterý 29. listopadu 2011

Úterý 29.11. 2011

Dnes v poledne jsem byla na masáži u p. Luhana v Holešovicích. Sluníčko svítilo, bylo teplo a já jsem se kochala krásou libeňských zákoutí ;-)

zátiší s čekárnou MHD - lidová úprava - vyskleno a dozdobeno sprejem
Libeňský most - zátiší

závěje
výhledy na staveniště - jakpak to tu asi bude vypadat za půl roku?
příroda versus beton
neviditelné schody do jiného světa
černý igelit
solidaritu s řeckými anarchisty !
Libeňská buš
Starý tovární komín. Je hezký. Někdy si dám práci a vyfotím ho pořádně.
zastávka tramvají Libeňský most
aspoň kolem zastávky se musí trochu uklidit...
tašky patří jedné paní - bezdomovkyni, která mi odešla ze záběru.
Kuk!

Úterý 29.11.2011

Najdete 3 rozdíly? ;-)

pondělí 28. listopadu 2011

Pondělí 28.11. 2011-opět jídelní okénko:-)

1) brambory jako dobrá potravina... ofoceno z jednoho časopisu.
Akorát ....neříkali nám ve škole že vitamin C se varem ničí?

1) brambory jako škodlivá potravina: ofoceno z knihy Dr. Strnadelové a p. Zerzána. Laskavý čtenář nechť si udělá vlastní názor.



Tohle jsem měla včera k obědu: jáhly s podušenou cibulkou, mrkev a kedluben, a sojový sýr natto - to jsou ty boby vpravo. Je to v podstatě sojová obdoba olomouckých syrečků :-)
když se to tepelně upraví, tak je to docela poživatelné a navíc je to děsně zdravé ! Prý přímo zázračná potravina!


nic víc jsem dnes nevyplodila... jdu spát, je 21:39 a zítra vezu Vikiho na sraz se školou v 7:15, jedou na výlet.

sobota 26. listopadu 2011

Sobota 26.11. 2011

Dnes jsme s maminkou byly na přednášce "Srdce na dlani" paní doktorky Strnadelové a pan Zerzána, konala se v Národním době na Vinohradech. Vystoupila dvojice hudebníků - manželé Machovi - ona: krásná blondýnka- klavír a zpěv, on: nevidomý flétnista a zpěvák, na začátku, uprostřed a na konci přednášky. Bylo to nádherné až dojemné.
Přednáška byla ok, v podstatě jsem 2/3 věcí znala, ale bylo to živé a dobře se to poslouchalo. Akorát pan Zerzán měl trošku kvantitativní převahu co se týče mluvení, občas moc nepouštěl paní doktorku ke slovu, nebo do její řeči vkládal různé vsuvky a doplňky. Paní doktorka občas jenom bezradně mávla rukou...Tak nevím, jestli potom neměli doma ještě nějakou manželskou slovní výměnu názorů... ;-)

Pan Mach zpívá "Klobouk ve křoví" - vynikající interpretace. Ale bohužel na té fotce není moc vidět ;-). Paní Dr. s p. Zerzánem sedí u stolečku.
Můj nový minikvašák, který jsem si zakoupila po přednášce. Šikovná věcička. Hnedka jsem si naložila zelí s mrkví a ředkví. Už se těším!

Po přednášce byl raut s ochutnávkama makrobio potravin.
Docela jsem se nacpala, takže jsem už mezi 5. - 6. odpoledne neměla hlad, tak jsem vynechala večeři. Obzvlášť mi chutnalo cukroví (dala jsem si 3 kousky..mmmmm....).

Odpoledne vyklízím nákup - Fafa šel nakoupit do kauflandu, protože máme zítra návštěvu a vždycky nakupuje jak na 3. světovou...možná že je to asi jeho reakce na moji makrobiotiku... Potřebovali bychom maxilednici a špajz!
Pak se pustil do velkého úklidu, sjel do Hornbachu pro sádru a začal sádrovat různé díry a výmoly co máme ve stěnách a přinesl ze sklepa barvy, . Musím počkat do zítřka, než sádra vyschne, pak se to zbrousí a nakonec přebarví barvama, co máme schované ještě od malování.
Večer telefonuju a skypuju.. nedjřív jsme si napsaly s Pájou, že si zaskypujem, a v momentě, kdy jsem se chystala skypovat Páji, mi skypovali naši. Uprostřed hovoru se mnou jim volala Mája na telefon, tak jsme se domluvili, že si zaskypujem později. Za malou chvilku mi volala Mája na telefon a asi po 10 min mi skypovala Pája. Tak jsem ukočila tel. s Májou a povídala si s Pájou, a mezitím mi zase skypovali naši :-) Tak jsem to všechno propojila a vzniklo z toho něco jako telekonference. Ani jsem nevěděla, že to na skypu jde.
Možná se příště takhle napojím na všechny rovnou.

Nakonec sem vložím fotku a www odkaz domu, z kterého jsem úplně unešená... jen tak pro potěchu oka: více informací a fotek na: http://bydleni.idnes.cz/postavil-si-dum-ze-slamy-vyhral-s-nim-soutez-a-dostal-pul-milionu-pyi-/stavba.aspx?c=A111125_213250_stavba_rez
Dům Slaměnka a domácí mazlíčci




čtvrtek 24. listopadu 2011

Čtvrtek 24.11.2011

Už jsem pár dní nepřidala nic na můj blog.. trochu mě opustila múza, protože číst pořád o tom, co vařím, co dělám (furt to samý...) je asi docela nuda...
Ale aspoň stručné info - daří se mi dobře, nemám už vůbec žádnej pocit nechutenství, baví mě vařit, takže fakt všechno v normálu.
Včera jsem si udělala radost v Country lifu na Praze 6, nakoupila jsem si různé pochutiny (např. houbičky shitaké, ředkev daikon.. chutná jako docela normální ředkev, topinambury - zatím nemám šajn jako chutnají.. tahini - sezamovou pastu - je výborná, přírodní hořčici, apod..).
Jinak Erička je doma, má zánět průdušek, dostala Augmentin.

Jinak takhle dnes vypadala moje snídaně, začala jsem si polívky mixovat a chutnají mi víc. Dneska byla zelená :-) zejtra si udělám asi oranžovou.

Tohle bylo dnes k obědu, celozrnné rizoto s houbami a zeleninou, s malými kousky uzeného tofu, a k tomu trochu podušená paprika. Musím konstatovat, že to jedla celá rodina. Nevím, jestli je to tím, že už jsem se v makrobiotickém vaření tak zdokonalila, nebo že je rodina tak vyhladovělá
;-)

pondělí 21. listopadu 2011

Pondělí 21.11. 2011

Ráno jsem byla na hodinové konzultaci u dietologa p. Zezrána v Institutu.
Ptala jsem ho na různé věci, které mi nebyly jasné. Jsem ráda, že jsem tam šla, protože jsem některé věci dělala blbě, a on mi všechno vysvětlil a zase dodal energii a optimismus.
Pak jsem šla pomalu domů, a cestou jsem si udělala radost - pod Karlínským viaduktem jsem našla bezvadnej obchůdek s botama Tamaris, kde jsem si koupila zimní boty! Nedá mi to, a musím se pochlubit ;-)
Jsou kožené, s beránkem uvnitř. Bude mi teplo, juchů! Tady ale vypadají flekatě, protože jsou čerstvě naimpregnované..
Jakmile jsem vylezla z obchodu, volal Fafa, že si přesunul Angličtinu kvůli tomu, aby mě mohl vyzvednout...to jsem ani nečekala.
K obědu jsem si udělala jáhelné placičky, do kterých jsem přidala trochu čočky a zeleninu, a zahustila pohankovou moukou. Vzniklo takové polotekuté těsto, které jsem lžící nandala na rozpálenou pánev s trochou oleje. Byly moc dobré. K tomu zeleninka nakrájená na nudličky, orestovaná na pánvi a potom trochu zalitá vodou. Erička si se mnou dala obojí, chutnalo jí to.
Jo a 18. - 22. ledna 2012 chci jet do Františkových lázní na Kurz zdravého životního stylu s Dr. Strandelovou a p. Zerzánem.
Jo a maminka jede se mnou! Mám velkou radost, doufám, že se dá taky na makrobiotiku! Kdyby měl někdo taky zájem, info ráda podám! Bude tam kromě přednášek taky kurz vaření a různé hry. Doufám že budu dostatečně fit, abych se mohla zúčastnit.

A když už jsem u těch pozvánek, stejní autoři pořádají tuto sobotu, tj. 26.11. v 10:0 hodin přednášku na téma "Srdce na dlani - prevence a léčba srdce a tenkého střeva stravou a přírodní léčbou."
Kde: Národní dům na Vinohradech, Nám Míru 2, Praha 2
Vstupné: 180 Kč. Pokud se objednáte tel. předem, bude to za polovinu!
Přihlášky: Hana Tylová, tel. 221 596 513
Já tam jdu s Betkou a s maminkou.

Neděle 20.11.2011

Návštěva našich, mami a tati díky - bylo to fajn!
Erička jede na závody (naštěstí jenom v Praze - Kunraticích), je dost nachcípaná, Fafa ji nechce pustit, já se přimlouvám, Fafa kapituluje... Pokud z toho bude zánět průdušek s antibiotikama, tak budu zase já ta špatná..ach jo..
Jenže pokud nepřijde, tak to holkám zase pokazí.. tyhlety kolektivní sporty jsou fakt akorát k vzteku.
Odpoledne jsem pozvaní k B. do Hovorčovic, připravili nám krásné pohoštění, bylo to moc fajn. Vikísek si hraje s dětma nahoře, my dospělí vč. Betky sedíme dole a povídáme si. Betka si sebou vzala netbook a dělá si přitom něco do školy. Po 8. večer vyrážíme domů, nemůžeme se dovolat Erice. Nakonec volám trenérce, a Eri za chvíli volá, že už skončili, tak jedeme pro ni do Kunratic. Bohužel se neumístili.

Sobota 19.11. 2011

Strávili jsme hezký den s rodinou T. Odpoledne jsme šli na delší procházku - z Podolí na Vyšehrad. Děti (jako např. Franck :-) měly kola a koloběžky, takže ani moc neremcaly.

Vyrážíme z domu čilí a plní síly. (Erička s Franckem).
Vyráží též motorizovaná jednotka. (Páťa a Viki).
Cestou se stavujeme na tréningovém hřišti pro seniory. (Senior Viki).
Seniorka Erička (v puse má lízátko, není to cigáro :-)
Tihle už pomalu do kategorie seniorů zapadají, aspoň co se týče momentální životní energie (Franck a Fafa, poněkud společensky unavení...)
Erick.
a seniorka já :-)
Z Vyšehradu je dech beroucí výhled na potemnělou Prahu.
Nasvícený kostel sv. Petra a Pavla.

Vracíme se zpátky domů potmě. Naštěstí jsme se nepřizabili ani nikdo nikam nespad ani se nevyboural.




čtvrtek 17. listopadu 2011

Čtvrtek 17.11. 2011

Dnes byli u nás T., bylo to super, den proběhl ve znamení vaření, vařila jsem svíčkovou pro 8 lidí, a extra omáčku pro sebe v termomixu, k tomu jsem si dala kousek tofu a instantní jáhlovou kaši, kterou jsem udělala hodně hustou, takže z ní šly lžičkou vykrajovat nočky.
Pak jsme šli na procházku do Karlínských Kaizlových sadů - nově rekonstruovaný park za přispění Evropských fondů (známý také jako Park před Invalidovnou, nebo Hakenovy sady.)
Všichni 3 kluci (Viki, Páťa, Erick) jeli na koloběžkách, dělali různé triky a vybíjeli si přebytečnou energii.
Přikládám pár fotek - bohužel kvalita není nic moc, je to foceno z mobilu a v přítmí.

Barevnej a černobílej rozhovor.
Cestou jdeme kolem nových administrativních budov na Invalidovně, kde potkáváme zajímavé sochy.
Tři kámoši v kamenném křesle.
Jízda smrti. Tatínkům se pak hodně motala hlava :-)

Libeňské graffitti 1. Malý kvíz pro Libeňáky - poznáte kde to je?
Libeňské graffitti 2 - Electrofunky Shot.


nápověda ke kvízu :-) Libeňské graffitti 1 - pokračování.

Večer peču jablkový koláč podle Terezky - Terezko, už asi 3 roky ho mám v notýsku a teprve teď jsem ho konečně udělala! :-) ale měl úspěch, byla pryč asi do 20 minut, ani nestačil vychladnout!

A jak jsem nějak rozjetá, tak jsem nakonec ještě v Thermomixu vyrobila kosmetický krém s levandulí. Kdyby měl někdo zájem o recept, pošlu emailem.

středa 16. listopadu 2011

středa 17.11.2011

Ráno mě byla navštívit moje milá kamarádka Renča - daly jsme si spolu polívku, ona je vděčná konzumentka mých výplodů - a hlavně Kamarádka do nepohody. Příjemně mi uběhly necelé dvě hodiny.
Pak odfrčela za svými pracovními povinnostmi, a já se pustila do praní a do vyřizování. S radostí jsem zjistila, že paní Dr. z Bulovky mi odpověděla na email, má pro mě tu lékařskou dokumentaci potřebnou pro pojišťovnu. Po chvíli mi Šárka - moje účetní z bývalé firmy poslala emailem chybějící výplatní pásky potřebné pro pojišťovnu! Takže mám potřebné dokumenty skoro doma, vypadá to nadějně.

Pak mi volala Mája, a už je na čase nasadit paruku a frčet pro Vikíska, který má dnes výjimečně hudebku. V rychlosti popadnu plastikovou nádobu, do které mu chci vzít oběd.
Venku je strašná kosa, mlha a smog, ale mě je v paruce a čepici hezky teplo. Na sobě mám džíny, které na mě strašně plandají... Od začátku mojí nemoci jsem shodila asi 12 - 14 kg. Nevím to přesně, protože jsem se v období mého největšího "rozkvětu" už ani nevážila. Spíš jsem to jen odhadovala.
Asi 8 kg jsem shodila tou dietou - pitím zeleninových šťáv podle Breusse. Teď když jím makrobioticky jde váha celkem pomalu dolů, což je normální, ale asi 2kg padly tenhle víkend, kdy jsem jedla jako vrabec. Objednala jsem se k mému dietologovi, panu Zerzánovi na pondělí, abych s ním zkonzultovala podrobněji jídelníček.
Ve škole vyzvedávám Vikíska, pak mu jdu pro oběd do plastové krabičky a hezky domů. Doma se Viki v klidu nají, má bramborovou kaši a plátek masa. Fafa přijel docela pozdě, jel z Holešovic do Libně skoro 40 minut, je děsná zácpa, lidi si asi berou auta, protože nechtějí čuchat ten smog :-)

Konečně přijel Fafa a odváží Vikíska na hodinu kytary.
Pak vařím oběd, přišli naši, povídáme si, otevřela jsem láhev vína, vůbec mi nevadí, že jsem si sama nedala. Pak zpíváme písničku "Důvěřuj se v Pána".

Pak naši odcházejí, přichází Erička a jdeme si spolu na půl hodiny schrupnout, potom musí na tréning.
Já peču čočkový nákyp, muffiny, dělám dětem k večeři knedlíky s vejcem,
mezitím mám pár dalších telefonátů a skypů. Sama jsem si dala u počítače čočkový nákyp, trochu suché rejže a pickles, byla jsem docela líná něco speciálního vařit... a to jídlo u PC... to není moc podle zásad makrobiotiky, ale když já děsně nerada jím sama, a když tu nikdo není, tak aspoň vyřizuju emaily.
Pak přišel Fafa a začal si vařit: vepřové výpečky na pánvičce, které děsně prskaly a jeden rozžhavený škvarek mu přistál na ruce, nakonec do toho přidal vodu, aby měl "sós", k tomu si dal jednu jitrnici, do toho si přidal celozrnnou rýži, trochu čočkového nákypu a navrch ještě zbytek vaječné omelety z včerejška. Přitom prohlašoval, že pro člověka je nejzdravější, když jí to co mu chutná, a kdyby měl někdy nějaké onemocnění, které by mu bránilo jíst to, co mu chutná, tak by snad radši ani nežil. Pak si to všechno naložil na talíř, vepřové výpečky podivně páchly a Erička prohlásila: "tati, ty jíš jako čuník.. to je vždycky v těch kreslenejch filmech, jak ty prasata dostanou naloženo všechny zbytky z kuchyně, jak z toho ještě trčí ty rybí kosti".. a že kdyby měla na výběr mezi tátovou a mojí stravou nebo smrtí hladem, tak by si radši vybrala tu moji... :-)
No obdivuju jeho žaludek, ale myslím si, že zrovna on je člověk, kterej může jíst povidlový buchty, zapíjet to tekutým sádlem a navrch si dát půl litru tekily, pak si půjde blaženě schrupnout a bude fit.
Teď hrajou všichni v kuchyni domino, místo čučení na televizi... asi to nikoho nebaví tísnit se tady v té miniaturní místnůstce, kde jsou jenom dvě židle... hurá :-)
Já dodělám kuchyň a jdu spát.

úterý 15. listopadu 2011

Pondělí 14. a úterý 15.11. 2011

Pondělí: probudila jsem se do nového dne s nadějí, že mi bude trochu líp. Ráno hned jak vstanu si dávám lžíci oleje do pusy (starý ruský recept proti počínajícím virózám, bolestem v krku, kašli apod):
ráno hned po probuzení se dejte do pusy lžíci oleje (asi je jedno jakého), a převalujte to v puse cca 10-15 minut.
Pak to vyplivněte a lžící si oškrábejte jazyk. Na olej by se měl navázat všechny bakterie usazené v dutině ústní, dokonce to vyžene potvory i z vedlejších nosních dutin a krku.

No a při oškrabování jazyka vás to zaručeně natáhne, ale to nevadí, člověk se ještě víc pročistí. Můžeme tuto proceduru provádět až 2x denně (při akutním onemocnění) po dobu 1 měsíce, potom udělat týden pauzu.

Den proběhl standardně, byla jsem schopná jíst, což bylo super, pak jsme dětem udělala žemlovku která beze zbytku zmizela a večer mě byla navštívit maminka Vikiho kamaráda, která je v 8. měsíci těhotenství.
Jdu spát brzo, v noci se mi zdají divné sny.
-----------------------------------------------------------------

Úterý
ráno je mlha jako mlíko, já se cítím celkem v normě, dělám si polívku, prostě normální ráno. Pak jdu vyřizovat nějakou administrativu, v pondělí jsem psala email, prosila jsem paní Dr. z Bulovky, aby mi předala lék. dokumentaci pro pojišťovnu, ale zatím se neozvala. Budu tam muset zavolat a bejt důraznější.
Pak jsem zjistila, že mi smrdí hlava, protože jsem se včera namazala nějakým pleťovým krémem, který jsem dostala od jedné kamarádky, který děsně páchne (ten krém, ne ta kamarádka). Tak jsem si umyla lebku šamponem i kondicionérem (mám na hlavě jemnou srst, připomíná mi to na dotyk nějaký druh psa). Pak jsem hodila do pračky i šátek, protože samozřejmě od toho krému nasmrádl, a pak došlo i na povlečení, a potah na matraci.
Dnešek byl vůbec ve znamení smradu.
Dopoledne jsem musela zlikvidovat svoji nakládanou zeleninu, vyrobenou a publikovanou zde 10.11. Bohužel jsem neměla ani v sobotu ani v neděli sílu na to, abych to přendala do menších sklenic a uložila do lednice. Dělalo se mi šoufl jenom při pohledu na tu věc, která tiše kvasila a páchla ve skříňce na potraviny. Dnes jsem teprve sebrala dostatek duševní síly, abych s tím něco udělala. Bohužel to kvasilo už 6. den a tudíž to bylo nepoživatelné. Myslím, že došlo i k octovému kvašení - otázka pro případné chemiky.
Takže zelenina skončila v odpadkovém pytli, který jsem musela okamžitě vynést do popelnice.
Ale pachové story nekončí: V poledne přišel Fafa a začal kuchtit kuře, které leželo v lednici od neděle. Bytem se rozvinul podivný pach, který mi zabránil abych šla do kuchyně a začala si vařit oběd pro sebe. To se prostě nedalo vydržet. Fafa mi řekl, že jsem přecitlivělá, ale já nedovolím, aby tohle jedly děti. Pak jsem se ho ptala, jestli to kuře bylo zkažené, a on řekl, že už bylo "na hraně". Nicméně si ho v nestřežené chvíli dala Erička, protože je v růstu a neustále hladová. No, doufám, že to ve zdraví přežije...
Teď prožíváme poklidný večer s televizí a internetem.
The end: Na plotně se mi vaří čínský čaj "smrdutá fusekle" :-)

neděle 13. listopadu 2011

Neděle 13.11.11

Včerejšek byl ve znamení úklidu, já jsem se cítila celkem fit, a tak jsem vytřela a něco ukuchtila, o větší část celkového úklidu se postarala rodina v čele s hlavním rejžou Fafou.
Večer mě přišly navštívit sestřenky Dagmarka a Věrka (s Ondrou) - bylo to moc fajn, pokecaly jsme, nasmály jsme se. Mohly jste se holky zdržet i dýl :-)

Dnes si připadám jako po chemoterapii, je mi blbě od žaludku a i celkově, holt mi něco bejt musí, jinak bych asi byla Terminátor...
Snad bude zejtra líp. Betka odešla do čajky a Eri celý odpoledne provokuje Vikiho a Viki ječí. Teď ho přestala provokovat, protože hraje Minecraft /nebo jak se to jmenuje/ ale zase ho každou minutu volá a vytrhuje od sledování přenosu F1, protože pořád něco neví a potřebuje poradit...
Dnes si neuvařím čaj smradlavá fusekle, asi by to můj žaludek nezvlád..

pátek 11. listopadu 2011

2. chemo - 11.11.2011

Ráno vstávám v 6:00, jedu na odběr krve (krevní obraz) na Bulovku.
S pacienty se houfujeme u zavřených mříží, protože jsme tam trochu dřív.
V 7:00 otevírají mříž, pak to jde celkem jako po másle. Doma jsem asi v půl 8. Aspoň že jsem se stačila nasnídat.

V půl 9. mám nástup na chemo. Po minulých zkušenostech jsem Fafu poprosila ať mě tam jenom hodí, a pak jede domů, protože tam stráví spoustu času čekáním. A dobře jsme udělali, protože jsem došla na řadu až po 11. hod. Ještě mi natočili ekg, které je naštěstí v pořádku
Naštěstí jsem se zásobila knihou a Reflexem.
Paní Dr. Hesová se mě ptala, jak se mám, a jestli už jsem dostala lístek na paruku, pak mi řekla, že se na mě při příští návštěvě mrkne, protože spíš až ta 2. chemča by měla začít zabírat. Řekla mi, že můj krevní obraz je v pořádku. To mi udělalo radost, určitě zabírá to jmelí, které má zvyšovat krvetvorbu.
Nakonec jsem se odebrala do stacionáře, kde jsem v čekárně čekala až mi namíchaj můj koktejl a donesou mi ho. Byli tam vesměs ti samí lidi co minule.


Tohleto je infuze 1 - bílá neboli tequila.
V černém koženém křesílku se sedí moc pohodlně a bílý koktejl si vesele kape. Dostala jsem náplast s medvídkama :-). Jediný co mi to dělá je pálení v hlavě a uvnitř někde za očima. Pak to ale samo přejde.
No a takhle vypadá ta infuze č. 2 neboli grenadina. Tahle mi nedělá nic.
Mezitím jsem se dala do řeči s jednou mladou paní v šátku, má asi to samý co já, ale jede už předposlední chemo. Manžel jí bohužel moc nepodporuje, zrovna se opaluje v Egyptě. Vždycky když jí bylo nejhůř, tak se sebral a jel na hokej. Stará se o holčičku starou asi jako Viki, vodí ji do kroužků, a kromě toho na půl úvazku pracuje...
Docela to uteklo, Fafa mě vyzvedl a potom zase frčel učit.
Odpoledne různě pospávám, nedělám nic, asi kolem 5. si beru Zofran, protože mi začíná být trochu blbě. Teď už je mi fajn.

čtvrtek 10. listopadu 2011

Čtvrtek 10.11. 2011

Ráno je mlhavé, vstávám asi v 7 hod, chystám svačinky, doma skoro nic není, tak dělám toustovej chleba s plátkem sýru, pak Fafa odvádí Vikíska do školy, já si dělám polívku.. taky už tam skoro nic není, takže beru: mrkvovou nať, 1 mrkvičku, kousek zelí, zeleninový vývar. Kupodivu ale polívka chutná dobře.

Dopoledne jedeme s Fafou do Makra, protože tam má být velký výběr zeleniny. Těším se na něco nového, a je to po delší době zase nějaký výlet! Mysleli jsem si, že v Makru bude dopoledne málo lidí, ale docela jsme se přepočítali. Málem jsme neměli kde zaparkovat.

S tou zeleninou to zas takový hit nebyl. Ale koupili jsme balíček zelených fazolek, balíček cukrového hrášku, 2 čerstvé klasy kukuřice a velikánskou bílou ředkev, z které si chci udělat kvašenou zeleninu – pickles. Zde je - s mrkví a cibulí, nakrájeno na kolečka. Recept: v míse smíchat zeleninu - nakrájenou nebo nastrouhanou, se solí (cca 1 váhové % soli), nechat chvilku aby zelenina pustila vodu, a pak napěchovat do láhve, (např. já používám ruku v igelitovém pytlíku), nakonec zatížit - k tomu jsem použila igelitový sáček naplněný vodou. Nechat při pokojové teplotě 2 - 3 dny, zelenina dostane příjemnou kyselou chuť, nehledě na to, že je to děsně zdravé :-)

Pak jsme se stavili ještě v IKEA, protože jsme potřebovali konvice na čaj, a dávkovač na ume-ocet a sojovku, kterou vyrábějí v úplně pitomých skleničkách, koupili jsme ještě ozdobné krabice, kam chci uskladnit staré kazety a videokazety.

Vrátili jsme se po 12. h, rychle vařím oběd – fazolky na kyselo, vařená kukuřice, kousek tofu. Moc jsem si pochutnala, bylo to zase něco jiného.

Jelikož jsem docela tuhá díky včerejší injekci jmelí, tak si jdu na chvíli chrupnout, probouzí mě Vikísek, který právě dorazil ze školy, za chvíli Erička, kteří si ke mně lehli a povídají mi zážitky ze školy, a nasáčkovala se ke mně i Laura (kočka). Nechce se mi z pelechu, ale jelikož mají všichni hlad, mířím do kuchyně. Nakonec jsem umíchala tuňákovou pomazánku, děti ji spucovaly s půlkou bochníku chleba J holt jsou v růstu !

Odpoledne zlehka uklízím, už se to pomalu blíží ke konci, většinu starých knih jsme odlifrovali buď do popelnice nebo rozdali, a do knihovny v ložnici jsme srovnali knihy tematicky(!) – něco nevídaného v naší rodině. Já jsme si zřídila poličku speciálně jenom na Bible – napočítala jsem jich 20! Pak jsme se s Fafou hádali, kdo má víc Biblí.. vyhrál to on. Chtěl je všechny vyhodit, a knihu „Základy vědeckého ateismu“ si nechal! Ateista jeden… i když si myslím, že to je spíš jenom póza.

Začínám mít pocit, že se u nás věci pomalu dávají do pořádku.

Kolem 3. hodiny je strašné šero, v podstatě skoro tma. Zapaluju čajové svíčky v barevných svícíncích a atmosféra je hned veselejší.

Přemýšlím, jestli mi něco chybí, vlastně ne, ale občas bych si dala panáka whisky J. Možná že alkohol je z těch všech zvyků asi nejsilnější. Ale dá se to vydržet.

Večer zase rovnám, třídím, dělám si véču, těším se v půl 10. na Pohlreicha.

Zejtra mám další chemo. Další krok do neznáma.

Ale čí zítřek neznamená krok do neznáma?


POKUD MI CHCETE PSÁT KOMENTÁŘE

tak budu ráda!
Změnila jsem nastavení.
Klikněte na "komentáře" dole
potom rozklikněte lištu "komentovat jako"
a klikněte na "anonymní"

do okénka "komentáře" pak můžete napsat svoje jméno, a za ním to co mi chcete napsat.

těším se na vzkazy a komentáře!

úterý 8. listopadu 2011

MAKROBIO DEN

Kdyby si náhodou někdo myslel, že jsem chudinka a držím nějakou přísnou dietu, tak bych ho chtěla vyvést z omylu. Pro tento účel jsem nafotila moje denní menu..

SNÍDANĚ: Tohle snídám. Čistý zeleninový vývar se zeleninou uvařenou do poloměkka, dochuceno pastou miso. Výborná záležitost. S klidným srdcem jsem dala sbohem smaženým vajíčkům, toustům, sýrům a kávě. Nikdy v životě jsem se po snídani necítila líp, nehledě na to, že mi to i chutná.

Knihu jsem přiložila coby malou reklamu paní Dr. Strnadelové a panu Zerzánovi, kteří mi poradili a nakopli tímto (jak věřím správným) směrem.

OBĚD: celozrnná rýže - chuťově vynikající, když se uvaří v papiňáku, trochu zeleninky, omáčka (v tomto případě svíčková) a pár kousků tempehu (fermentovaná sója, chutí trochu připomínající uzený sýr). K tomu trochu kysaného zelí s jablky (pickles).

VEČEŘE: blesková. Tofu čína (tofu krátce osmahnuté s cibulí, pak se tam přidá zelenina, houby, trochu vody, dochutí sojovkou, chvilku povaří, na konec se přidá trochu kurkumy, zahustí kukuřičným škrobem rozmíchaným v troše vody a podle chuti okyselí pár kapkami umeocta. Jako příloha celozrnná rýže.

Věvička a svíčka přiloženy protože vánoce se kvapem blíží :-)



Znáte zvířátko na „F“ ?

Včera psal Vikísek úkoly – píše je většinou v kuchyni, přestože má svůj kompletně vybavený psací stůl v dětském pokoji, ale asi jako skoro všichni chlapi má raději při svých pracovních aktivitách asistenci.

Měli napsat 8 zvířátek a seřadit je podle abecedy.

Já jsem zatím něco kuchtila a Viki si přeříkával abecedu. Zvířátko od A jsme zvládli – agama, pak B – "jaký je manžel od krávy"? Ptám se. "Beran", zněla odpověď.. tak následovalo poučení, jak se jmenuje samec od krávy, od ovce, od kozy, apod… pak jsme společnými silami vymysleli zvířátko od C,D, E… a začali vymýšlet od F.

Nějak nás pořád nemohlo nic napadnout a Erička se do toho bystře vložila: „co třeba filcky?“

„Jo filcky“, volal Vikísek nadšeně, a chystal se to napsat do písanky.

Tak jsem ho zarazila, že tohle radši ne, a Viki se ptal proč..

"Ehm... je to nespisovně", vykrucuju se.

„A jak je to spisovně, mami?“ Došlo mi, že tohle dítě se jen tak nevzdá.

"Muňky", odpovídám.

„Tak já tam napíšu muňky!“ zahlásil radostně.


No zkuste to dítěti vysvětlit… trochu jsem se u toho zapotila… J

Úterý 8.11.2011


TOFU - Speciál pro Zdeňka P. J

Něco málo teorie:

Název je sice japonského původu, ale samo tofu pochází z Číny, kde se začalo vyrábět srážením sojového mléka už před čtyřmi tísíci let. Postupem času se rozšířilo do Japonska, Koreje, Vietnamu a Thajska, kde tvoří pevnou součást národní kuchyně. V současné době je populární už i v Evropě.

Tofu není určeno k přímé spotřebě a jeho kouzlo spočívá v tom, že dobře přejímá chuť jídla, do nějž je přidáme, z čehož vyplývá, že jeho použití je opravdu univerzální.

Nezanedbatelný je význam tofu při různých dietách. 100g tofu obsahuje 471 kJ / 112 kcal (eidam s 30% tuku obsahuje energie třikrát více) a přitom 15,5 g bílkovin! Bílkoviny v tofu jsou snadno stravitelné a tofu navíc neobsahuje laktózu, tudíž je šetrné vůči trávení a celému organismu. Pokud trpíte častým pálením žáhy, určitě byste tofu měli do svého jídelníčku zařadit. Navíc obsahuje pouze 2,4 g tuku a žádný cholesterol. Je poměrně bohaté na vitamíny řady B a železo a díky metodě výrobě také na vápník a hořčík. V nedávných výzkumech bylo dokázáno, že je i účinnou prevencí rakoviny a osteoporózy.

Dva recepty:

Čínské tofu

Ingredience
sójová omáčka dle chuti (tj. třeba i houbová nebo česneková), kus zázvoru, tři stroužky česneku, lžíce klíčků (mungo, alfalfa)… …nebo jiná zelenina dle fantazie a chuti, kvalitní rostlinný olej, 250 g tofu natural, pórek, 5 žampionů, lžíce škrobové moučky

Postup
Tofu nakrájíme na kostičky a v chladu ho necháme hodinu marinovat v nálevu ze sójové omáčky, lisovaného česneku, strouhaného zázvoru a oleje. Poté na oleji osmahneme pórek nakrájený na kolečka, žampióny nakrájené na plátky a klíčky, přidáme tofu, podlijeme vodou rozmíchanou se škrobovou moučkou a povaříme.
Lze přidat koření dle chuti (pepř, směs na čínu, kari, koriandr atd.).

Pečené tofu po italsku

Ingredience
250 g tofu natural
marináda: česnek, oregano, petržel, bazalka, červené víno nebo červený vinný ocet ředěný vodou

Postup
Nakrájíme tofu na plátky a na hodinu necháme marinovat v nálevu z ostatních surovin. Plátky občas obracíme, aby absorobovaly nálev ze všech stran. Pečeme v troubě na 200°C, až je tofu hnědé a pevné. Podáváme buď místo masa s běžnou přílohou nebo rozkrájíme pečené tofu do míchaného salátu.

Dobrou chuť! J

neděle 6. listopadu 2011

neděle 6.11. 2011





Dnes svítilo sluníčko a tak jsme odpoledne byli na Letné. Slunce rozsvítilo pestrobarevné listy jako malé lampiónky a vzduch krásně voněl.







šli jsme po dlažbě poseté barevnými lístky
jako po koberci











tráva - listí - tráva - stromy
:-)















a Vikísek který jede na svém "Chopperu"